Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons – AAOS) θεωρεί την αρθροπλαστική ισχίου μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις. Άλλωστε, η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια και ως προς τις χειρουργικές τεχνικές και ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας. Τα στοιχεία της AAOS για τις χώρες-μέλη του δείχνουν ότι την περίοδο 2000-2013 οι ολικές αρθροπλαστικές στο ισχίο αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 300.000 επεμβάσεις.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με πόνο στο ισχίο υποψήφιοι για αρθροπλαστική, δηλαδή για αντικατάσταση της φθαρμένης με μια τεχνητή άρθρωση που θα μιμείται τη φυσική κίνηση. Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους προτού προτείνει τη λύση του χειρουργείου – ηλικία, επίπεδο δραστηριοτήτων, ιστορικό, χρόνια νοσήματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη.
Σε ασθενείς που είναι πάνω από 50 και υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ πιθανό να προκριθεί η λύση της αρθροπλαστικής, ειδικά εάν ο πόνος και η δυσκαμψία επιμένουν σε σημείο που να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης προτείνεται σε ανθρώπους που περπατούν με βοηθήματα και θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ή σε όσους ο πόνος συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου, μιας και η φαρμακευτική αγωγή δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.


Τα τελευταία δεκατρία χρόνια εφαρμόζεται παγκοσμίως η SuperPath Αρθροπλαστική Ισχίου, μια τεχνική που επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει ολική αρθροπλαστική χωρίς να χρειαστεί εξάρθρημα ισχίου μέσα στο χειρουργείο και χωρίς να χρειαστεί να κοπεί ή να τραυματιστεί κάποιος μυς. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως micro-αρθροπλαστική, λόγω της μικρής τομής (6-7 εκ.) αλλά κυρίως λόγω της προστασίας των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση. Καλύτεροι υποψήφιοι θεωρούνται οι μικρότερης ηλικίας ασθενείς.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ SUPERPAΤΗ;

  1. Απουσία εξαρθρήματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Μείωση έτσι των πιθανοτήτων εξαρθρήματος ισχίου μετά το χειρουργείο, της σοβαρότερης δηλαδή επιπλοκής μιας αρθροπλαστικής ισχίου.
  2. Απουσία διατομής οποιουδήποτε τένοντα.
  3. Ελάχιστη διεγχειρητική απώλεια αίματος. Έτσι, δεν επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία, γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά σε ασθενείς με ήπια ή μεγαλή καρδιακή ανεπάρκεια. Μετεγχειρητικά η μετάγγιση αίματος δεν είναι απαραίτητη, λόγω της ελαχιστοποίησης των απωλειών αίματος.
  4.  Άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση με ελάχιστο ή/και καθόλου πόνο, που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα (πχ. depon).
  5. Απουσία ανάγκης για μετεγχειρητικούς περιορισμούς (μαξιλάρι, ανυψωτικό λεκάνης κ.α.).
  6. Η φυσικοθεραπεία δεν είναι σχεδόν ποτέ απαραίτητη, αφού ο ασθενής έχει άμεσα πλήρη κινητικότητα.
  7. Η χρήση των βακτηριών (πατερίτσες) δίνεται ως οδηγία προληπτικά, για λόγους ασφαλείας και μακροβιώτητας της αρθροπλαστικής, παρόλο που πολλές φορές οι ασθενείς δεν αισθάνονται οτι τις χρειάζονται από τη 2η μετεγχειρητική μέρα.
  8. Με δεδομένη την έλλειψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος και η ανάρρωση γίνεται σε συντομότερο διάστημα.
  9. Η αθλητική δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, ορειβασία, ποδηλασία κ.α.) επιτρέπεται ελεύθερα μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPath.


Βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες εξαρθρήματος, της σοβαρότερης δηλαδή επιπλοκής. Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη μετεγχειρητικών περιορισμών και προφυλάξεων στις κινήσεις (ανυψωτικό λεκάνης, μαξιλάρι απαγωγής). Με δεδομένη την έλλειψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος και η ανάρρωση γίνεται σε συντομότερο διάστημα.