Οι θύλακοι είναι μικροί σάκοι, σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανόμενες και οι περιοχές γύρω από τον ώμο, αγκώνα, ισχίο και πτέρνα. Περιέχουν μια μικρή ποσότητα υγρού και βρίσκονται μεταξύ των οστών και των μαλακών μορίων, και  να ενεργούν σαν μαξιλαράκια, ώστε να βοηθούν στη μείωση της τριβής.

Η θυλακίτιδα του χήνειου πόδα είναι μια φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, που βρίσκεται ανάμεσα στο οστό της κνήμης και τους τρεις τένοντες των οπισθίων μηριαίων μυών, στο εσωτερικό του γόνατος. αυτό συμβαίνει όταν ο θύλακος ερεθίζεται και παράγει πάρα πολύ υγρό, το οποίο προκαλεί τη διόγκωση του και ασκεί πίεση στα γειτονικά μέρη του γόνατος. ο πόνος και η ευαισθησία στο εσωτερικό του γόνατος 4-5 εκατοστά κα΄τω από την άρθρωση, είναι κοινά συμπτώματα.

Θυλακίτιδα Χήνειου Πόδα (Pes Anserine - Bursitis)

Θυλακίτιδα αναπτύσεται σαν αποτέλεσμα της κατάχρησης ή την συνεχή τριβή και πίεση στον θύλακο (Bursa). Η θυλακίτιδα του χήνειου πόδα είναι σύνηθες σε αθλητές και κυρίως δρομείς. τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατο, είναι επίσης ευαίσθητα . Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θυλακίτιδας του χήνειου πόδα όπως:

  • Εσφαλμένες τεχνικές εκπαίδευσης (όπως παράλειψη διατατικών ασκήσεων, υπερβολικό τρέξιμο και απότομες αυξήσεις στα χιλιόμετρα)
  • Σφικτοί μύες στον ιγνυακό τένοντα
  • Παχυσαρκία
  • Έξω στροφή γόνατος
  • Οστεοαρθρίτδα γόνατος
  • Ρήξη έσω μηνίσκου

Τα συμπτώματα περιλαμβάνου:

  • Αργή ανάπτυξη πόνου στο εωστερικό του γόνατος ή στο κέντρο της κνήμης περίπου 5-6 εκατοστά κάτω από την άρθρωση του γόνατος.
  • Ο πόνος αυξάνεται με την άσκηση ή το ανέβασμα σκάλας

Ο ιατρός θα σας εξετάσει και θα σας μιλήσει για τα συμπτώματά σας (ιστορικό). Επειδή τα συμπτώματα της θυλακίτιδας μιμούνται εκείνα ενός κατάγματος εκ κοπώσεως, θα σας ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο.

Οι αθλητές με θυλακίτιδα χήνειου πόδα, θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να τροποποιήσουν το πρόγραμμα προπόνησης. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:
Ανάπαυση: διακόψτε τη δραστηριότητα ή αντικαταστήστε με μια διαφορετική δραστηριότητα, έως ότου η θυλακίτιδα υποχωρήσει
Πάγος: εφαρμόστε πάγο σε τακτά χρονικά διαστήματα τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά.
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορέι να απαλύνουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή
Ενέσεις τοπικού αναισθητικού με κορτιζόνη στο θύλακο (Bursa) συχνά παρέχει άμεση ανακούφιση.
Φυσικοθεραπεία: ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει φυσικοθεραπεία για συγκεκριμένες ασκήσεις stretching, παγοθεραπεία και υπέρηχο.

Αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώμτα ο ιατρός μπορέι να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του θυλάκου (Bursa). Μετά την επέμβασηαν η στήριξη του ποδιού προκαλέι δυσφορία, ο ιατρός θα συστήσει τη χρήση πατερίτσας, για σύντομο χρονικό διάστημα.