Στις σημερινές συνθήκες ζωής, περισσότερο από ποτέ, τα χέρια μας καταπονούνται από μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Στις νέες μητέρες που σηκώνουν τα μωρά τους και γενικότερα σε όλους μας, στο γραφείο, στον υπολογιστή, ακόμα και στο σπίτι με το καθάρισμα ή με τις μικροδουλειές, οι τένοντες του αντίχειρα και του καρπού δέχονται συνεχή καταπόνηση. Αποτέλεσμα αυτού του συνεχούς ερεθισμού, είναι το οίδημα και η φλεγμονή τους, με συνέπεια να είναι πιο δύσκολη η ολίσθησή τους κατά τις κινήσεις και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος οιδήματος και τριβής που μπορεί να μας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα συμπτώματα συνήθως είναι αρκετά χαρακτηριστικά, και αποτελούνται από έντονο πόνο στην περιοχή του αντίχειρα. Ο πόνος αυτός ακτινοβολεί προς τα πάνω κατά μήκος της νοητής συνέχειας του αντίχειρα. Στην περιοχή του καρπού και του αντίχειρα υπάρχει έντονο πρήξιμο και είναι πολύ επώδυνο στην πίεση και στην κίνηση του καρπού υπό αντίσταση.
Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπαιδικό σας με κάποιες ειδικές κλινικές δοκιμασίες. Η ακτινογραφία δεν είναι απαραίτητη, εκτός και αν έχει υπάρξει στο παρελθόν κάποιο κάταγμα στη περιοχή.

Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain  

Σε περίπτωση που η ανάπαυση και η ναρθηκοποίηση του χεριού δεν καταφέρει να εξαφανίσει τα συμπτώματα, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση με την διάνοιξη του πρώτου διαμερίσματος του καρπού και την απελευθέρωση των στραγγαλισμένων τενόντων.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε πλήρως εξοπλισμένη κλινική. Διαρκεί συνήθως 30 λεπτά και στη συνέχεια ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του..

Από την πρώτη στιγμή μπορεί ο ασθενής να κινεί τα δάκτυλα και να κάνει μικροδουλειές. Η πρώτη αλλαγή γίνεται μετά από δύο ημέρες στο ιατρείο και τα ράμματα αφαιρούνται σε 2 εβδομάδες.

Στη δουλειά επανέρχεστε σχεδόν αμέσως μετά, όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος και έχετε ανακτήσει τη δύναμη του καρπού.