Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια οδυνηρή κατάσταση που συμβαίνει όταν η πίεση μέσα στους μυς αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτή η πίεση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, η οποία εμποδίζει την αιματική ροή και το οξυγόνο να φτάσει τα νευρικά και μυϊκά κύτταρα.

Το σύνδρομο διαμερίσματος μπορεί να είναι είτε οξύ, είτε χρόνιο.

Το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνήθως προκαλείται από σοβαρό τραυματισμό. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των μυών.

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος είναι γνωστό και ως σύνδρομο δυσλειτουργίας. Συνήθως δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση,. Συχνά προκαλείται από αθλητική άσκηση.

Ανατομία

Τα διαμερίσματα είναι ομαδοποιήσεις μυών, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και στα πόδια. Οι ιστοί καλύπτονται από μια σκληρή μεμβράνη που λέγεται περιτονία. Ο ρόλος της είναι να κρατήσει τους ιστούς στη θέση τους και ως εκ τούτου, η περιτονία δεν τεντώνεται ή διαστέλλεται εύκολα.

Η περιοχή μεταξύ του γόνατος και του αστραγάλου έχει τέσσερα κύρια διαμερίσματα μυών: πρόσθια, πλευρική, επιφανειακή οπίσθια, εν τω βάθει οπίσθια.

Περιγραφή

Το σύνδρομο διαμερίσματος αναπτύσσεται όταν εμφανίζεται οίδημα ή αιμορραγία σε ένα διαμέρισμα. Επειδή η περιτονία δεν τεντώνει, αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη πίεση στα τριχοειδή αγγεία, τα νεύρα και τους μυς στο διαμέρισμα. Η ροή του αίματος στους μυς και τα νευρικά κύτταρα διαταράσσεται. Χωρίς σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, τα νευρικά και μυϊκά κύτταρα μπορεί να υποστούν βλάβη.

Σε οξύ σύνδρομο διαμερίσματος , αν η πίεση δεν ανακουφιστεί γρήγορα, μπορεί να προκύψει μόνιμη αναπηρία και θάνατος του ιστού. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως στο χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος.

Το σύνδρομο διαμερίσματος εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσθιο διαμέρισμα του ποδιού (γαστροκνήμιος μυς). Μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα διαμερίσματα του ποδιού, καθώς και στα χέρια, τα πόδια και τους γλουτούς.

 

 

 

Αιτία

Οξύ Σύνδρομο Διαμερίσματος

Συνήθως αναπτύσσεται μετά από σοβαρό τραυματισμό, όπως ατύχημα στο αυτοκίνητο ή σπασμένο οστό. Σπάνια αναπτύσσεται μετά από σχετικά μικρό τραυματισμό

Οι συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν το οξύ σύνδρομο περιλαμβάνουν:

Ένα κάταγμα

Ένας άσχημος μυϊκός μώλωπας. Αυτός ο τύπος τραυματισμού μπορεί να συμβεί όταν μια μοτοσυκλέτα πέσει στο πόδι του αναβάτη, ή ένας ποδοσφαιριστής χτυπηθεί στο πόδι από άλλο παίκτη.

Επαναφορά της ροής του αίματος μετά την αποκλεισμένη κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας χειρουργός επισκευάσει ένα κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο, που έχει μπλοκαριστεί για αρκετές ώρες. Ένα αιμοφόρο αγγείο μπορεί επίσης να μπλοκαριστεί κατά την διάρκεια του ύπνου.. ξαπλώνοντας για πολύ καιρό σε μια θέση που εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο, τότε η κίνηση ή το ξύπνημα μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κινηθούν φυσικά όταν η ροή του αίματος σε ένα άκρο μπλοκάρεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Η ανάπτυξη του συνδρόμου διαμερίσματος με τον τρόπο αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα που είναι νευρολογικά διαταραγμένα. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από σοβαρή δηλητηρίαση με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα.

Τραυματισμοί

Χρήση αναβολικών στεροειδών. Η λήψη στεροειδών είναι ένας πιθανός παράγοντας στο σύνδρομο διαμερίσματος

Επικάλυψη επιδέσμων. Οι γύψοι και οι σφικτοί επίδεσμοι μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο διαμερίσματος. Αν εμφανιστούν συμπτώματα του συνδρόμου διαμερίσματος, αφαιρέστε ή χαλαρώστε τυχόν επιδέσμους. Αν έχετε γύψο επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αμέσως.

Χρόνιο Σύνδρομο Διαμερίσματος

Ο πόνος και το οίδημα του χρόνιου συνδρόμου διαμερίσματος προκαλείται από την άσκηση. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, είναι πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος. Αυτό συνήθως ανακουφίζεται από τη διακοπή της άσκησης και συνήθως δεν είναι επικίνδυνο.

 

 

 

Συμπτώματα

Οξύ Σύνδρομο Διαμερίσματος

Το κλασικό σύμπτωμα του οξέως συνδρόμου είναι ο πόνος, ειδικά όταν ο μυς μέσα στο διαμέρισμα τεντώνεται

Ο πόνος είναι πιο έντονος από ότι θα περίμενε κανείς από τον ίδιο τον τραυματισμό. Η χρήση ή τέντωμα των εμπλεκομένων μυών αυξάνει τον πόνο.

Μπορεί επίσης να υπάρχει μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου (παραισθησίες) στο δέρμα

Ο μυς μπορεί να αισθάνεται σφιχτός ή γεμάτος.

Το μούδιασμα ή η παράλυση είναι καθυστερημένα συμπτώματα του συνδρόμου. Αυτά συνήθως υποδεικνύουν μόνιμη βλάβη.

Χρόνιο Σύνδρομο Διαμερίσματος

Το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος προκαλεί πόνο ή κράμπες κατά την διάρκεια της άσκησης. Αυτό ο πόνος υποχωρεί όταν σταματήσει η δραστηριότητα. Συχνά εμφανίζεται στο πόδι.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μούδιασμα

Δυσκολία μετακίνησης του ποδιού

Ορατή διόγκωση του μυ

Ιατρική εξέταση

Οξύ Σύνδρομο Διαμερίσματος

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αν υπάρχει ανησυχία για το οξύ σύνδρομο. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό. Ο ιατρός θα μετρήσει την πίεση του διαμερίσματος για να καθορίσει αν έχετε Οξύ σύνδρομο διαμερίσματος

Χρόνιο Σύνδρομο Διαμερίσματος

Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου, ο ιατρός θα πρέπει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο στο πόδι. Για παράδειγμα ο ιατρός μπορεί να πιέσει τους τένοντες για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε τενοντίτιδα. Μπορεί να χρειαστεί ακτινολογικός έλεγχος, για να αποκλεισθεί ότι η κνήμη δεν έχει κάταγμα καταπόνησης. Για να επιβεβαιώσει ο ιατρός το χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος, θα μετρήσει τις πιέσεις στο διαμέρισμα πριν και μετά την άσκηση. Αν οι πιέσεις παραμείνουν υψηλές μετά την άσκηση, έχετε χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος.

Θεραπεία

Οξύ Σύνδρομο Διαμερίσματος

Το οξύ σύνδρομο είναι μια χειρουργική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχει αποτελεσματική μη χειρουργική θεραπεία.

Ο ιατρός θα κάνει μια τομή, θα ανοίξει το δέρμα και την περιτονία που καλύπτει το προσβεβλημένο διαμέρισμα. Αυτή η διαδικασία λέγεται φασιοτομία

Μερικές φορές το πρήξιμο μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό, ώστε η τομή του δέρματος να μην μπορεί να κλείσει αμέσως. Η τομή επισκευάζεται χειρουργικά όταν η διόγκωση υποχωρήσει. Μερικές φορές χρησιμοποιείται δερματικό μόσχευμα.

Σύνδρομο Διαμερίσματος

Χρόνιο Σύνδρομο Διαμερίσματος

Συντηρητική θεραπεία: η φυσικοθεραπεία, τα ορθωτικά (ένθετα για παπούτσια) και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα υποδεικνύονται μερικές φορές. Έχουν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να υποχωρήσουν αν αποφύγετε τη δραστηριότητα που προκάλεσε την πάθηση. Μερικοί αθλητές έχουν συμπτώματα που είναι χειρότερα σε ορισμένες επιφάνειες (τεχνητού χλοοτάπητα έναντι χόρτου). Τα συμπτώματα μπορεί να απαλλαγούν από την αλλαγή επιφανειών

Χειρουργική θεραπεία: αν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Παρόμοια με την χειρουργική επέμβαση για το οξύ σύνδρομο διαμερίσματος, σχεδιάζεται η διάνοιξη της περιτονίας ώστε να υπάρχει περισσότερο περιθώριο στο οίδημα των μυών

Συνήθως η τομή είναι μικρότερη στο χρόνιο σύνδρομο, απ’ ότι στο οξύ. Επίσης η χειρουργική επέμβαση είναι μια εκλεκτική διαδικασία, όχι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης