Το σύνδρομο Απιοειδούς μυός (Σ.Α.Μ.) είναι μια ασυνήθιστη νευρομυική διαταραχή που προκαλείται όταν ο απιοειδής μυς συμπιέζει το ισχιακό νεύρο. Ο απιοειδής μυς είναι ένας πλατύς μυς που μοιάζει με ταινία και βρίσκεται στους γλουτούς κοντά στην κορυφή της άρθρωσης του ισχίου. Αυτός ο μυς είναι σημαντικός για την κίνηση στο κάτω μέρος του σώματος, επειδή σταθεροποιεί την άρθρωση του ισχίου και ανασηκώνει – περιστρέφει τον μηρό μακρυά από το σώμα. Αυτό μας επιτρέπει να περπατάμε, να μετατοπίζουμε το βάρος μας από το ένα πόδι στο άλλο και να διατηρούμε ισορροπία. Χρησιμοποιείται επίσης σε αθλήματα που περιλαμβάνουν την ανύψωση και περιστροφή των μυών, με λίγα λόγια σχεδόν σε κάθε κίνηση των γοφών και των ποδιών.

Το ισχιακό νεύρο είναι ένα παχύ και μακρύ νεύρο στο σώμα. Περνάει παράλληλα ή διέρχεται από τον απιοειδή μυ, πηγαίνει προς τα κάτω από το πίσω μέρος του ποδιού και τελικά διακλαδίζεται σε μικρότερα νεύρα που καταλήγουν στα πόδια (πατούσες). Η συμπίεση του νεύρου, μπορεί να προκληθεί από σπασμό του απιοειδούς μυός.

Σημεία και Συμπτώματα του Σ.Α.Μ. (Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός)

Το Σ.Α.Μ. συνήθως ξεκινά με πόνο, τσούξιμο ή μούδιασμα στους γλουτούς. Ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός και να εκτείνεται προς κάτω κατά μήκος του ισχιακού νεύρου (ισχιαλγία). Ο πόνος οφείλεται στον απιοειδή μυ, που συμπιέζει το ισχιακό νεύρο. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί κατά το ανέβασμα σκάλας ή καθίμενοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ισχιαλγίας, ωστόσο, δεν οφείλονται στο σύνδρομο απιοειδούς μυός.

Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός  

Διάγνωση Σ.Α.Μ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για το Σ.Α.Μ. σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ιστορικό τραυματισμού στην περιοχή, επαναλαμβανόμενη έντονη δραστηριότητα, όπως τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις ή παρατεταμένο κάθισμα. Η διάγνωση του Σ.Α.Μ. γίνεται με την αναφορά των συμπτωμάτων του ασθενούς και με την φυσική εξέταση, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κινήσεων για να προκαλέσει πόνο στον απιοειδή μυ. Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της φυσικής εξέτασης, μπορεί να βρεθεί ένας βύθιος πόνος ή μυρμήγκιασμα.

Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια και σε άλλες καταστάσεις, μπορεί να απαιτηθεί κάποιος απεικονιστικός έλεγχος, όπως Μαγνητική Τομογραφία, για να αποκλειστούν άλλες αιτίες συμπίεσης του ισχιακού νεύρου, όπως μια δισκοκήλη.

Θεραπεία Σ.Α.Μ.

Εάν ο πόνος προκαλείται από καθιστικές ή άλλες δραστηριότητες, προσπαθήστε να αποφύγετε θέσεις που προκαλούν πόνο. Η ξεκούραση και η θερμότητα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένας ιατρός ή ένας φυσικοθεραπευτής μπορούν να προτείνουν ένα πρόγραμμα ασκήσεων και εκτάσεων για να βοηθήσουν στην μείωση της συμπίεσης του ισχιακού νεύρου.

Μπορεί επίσης να συστήσει ο ιατρός, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, ενέσεις κορτιζόνης ή τοπικά αναισθητικά. Άλλες θεραπείες όπως ιοντοφόρηση, η οποία χρησιμοποιεί ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα και ένεση botox, έχουν δοκιμαστεί από μερικούς ιατρούς.

Η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να συστηθεί σαν έσχατη λύση

Πρόληψη Σ.Α.Μ.

Δεδομένου ότι το σύνδρομο απιοειδούς μυός προκαλείται συνήθως από αθλητική δραστηριότητα ή κίνηση που στρεσάρει επανειλημμένα τον απιοειδή μυ, όπως το τρέξιμο, η πρόληψη σχετίζεται συχνά από την σωστή άσκηση. Αποφύγετε να τρέχετε ή να ασκήστε σε λόφους ή ανώμαλες επιφάνειες. Καλή προθέρμανση πριν από την δραστηριότητα και αυξάνετε σταδιακά την ένταση. Χρησιμοποιήστε καλή στάση ενώ τρέχετε, περπατάτε ή γυμνάζεστε. Αν εμφανιστεί πόνος, σταματήστε την δραστηριότητα και ξεκουραστείτε μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Επισκεφθείτε τον ιατρό σας, αν χρειαστεί