Τι είναι ο ταρσιαίος σωλήνας:

Ο ταρσιαίος σωλήνας είναι ένας στενός χώρος που βρίσκεται στο εσωτερικό του αστραγάλου δίπλα στα οστά της ποδοκνημικής άρθωσης. Η σήραγγα καλύπτεται με ένα παχύ σύνδεσμο (flexor retinaculum) που προστατεύει και διατηρεί τις δομές που περιέχονται εντός του τούνελ (αρτηρίες, τένοντες, φλέβες και νεύρα). Μία από αυτές τις δομές είναι το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο, που είναι το επίκεντρο του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα.

Τι είναι το σύνδρομο Ταρσιαίου Σωλήνα:

Σύνδρομο Ταρσιαίου Σωλήνα είναι η συμπίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου, που προκαλεί συμπτώματα σε οποιαδήποτε σημείο της διαδρομής του νεύρου, από τον αστράγαλο έως τον άκρο πόδα.

Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι παρόμοιο με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που εμφανίζεται στον καρπό. Και οι δύο διαταραχές προκύπτουν από την συμπίεση ενός νεύρου σε περιορισμένο χώρο.

Αιτίες:

Σύνδρομο Ταρσιαίου σωλήνα προκαλείται από οτιδήποτε δημιουργεί συμπίεση στο οπίσθιο κνημιαίο νεύρο:

  • Ένα άτομο με πλατυποδία μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα, επειδή η προς τα έξω κλίση της πτέρνας, που συμβαίνει με την πτώση της ποδικής καμάρας, πιέζει το νεύρο
  • Μια διευρισμένη ή ανώμαλη δομή που καταλαμβάνει χώρο εντός της σήραγγας, μπορεί να συμπιέσει το νεύρο. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν οι κιρσοί μια φλέβας, ένα γάγγλιο, τενοντίτιδες ή και αρθριτικές αλλοιώσεις των οστών.
  • Ένας τραυματισμός, όπως διάστρεμμα ποδοκνημικής , μπορεί να δημιουργήσει οίδημα στην περιοχή με αποτέλεσμα συμπίεση του νεύρου
  • Συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα μπορεί να προακλέσει συμπίεση του νεύρου.

Συμπτώματα:

Οι ασθενείς με σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα βιώνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Τσούξιμο, κάψιμο ή μια αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος
  • Μούδιασμα
  • Πόνο

Τα συμπτώμτα είναι αισθητά συνήθως στο εσωτερικό του αστραγάλου ή και στο κάτω μέρος του ποδιού. Σε ορισμένα άτομα ένα σύμπτωμα μπορεί να είναι εντοπισμένο σε ένα σημείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί στην πτέρνα, στην ποδική καμάρα ή και τα δάκτυλα.

Μερικές φορές τα συμπτώμτα του συνδρόμου εμφανίζονται ξαφνικά, άλλες φορές επιδεινώνονται με την υπερβολική χρήση του ποδιού, όπως η παρατεταμένη ορθοστασία , περπάτημα, άσκηση, ή να αρχίζει κανείς ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη θεραπεία, αν παρουσιαστεί κάποιο από τα συμπτώματα του συνδρόμου Ταρσιαίου Σωλήνα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η κατάσταση εξελίσσεται και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Επιπλέον, επειδή τα συμπτώματα του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα μπορεί να συγχέονται με άλλες παθήσεις, η σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητη, έτσι ώστε με τη σωστή διάγνωση να μπορεί να γίνει και η κατάλληλη θεραπεία.

Διάγνωση:

Ο ορθοπαιδικός θα εξετάσει το πόδι και τον αστράγαλο, για να καταλήξει σε μια διάγνωση και να καθορίσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε απώλεια αίσθησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο ιατρός θα πιέσει το νεύρο για να δει αν μπορούν να αναπαραχθούν τα συμπτώματα. Επίσης θα ψηλαφίσει την περιοχή για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια μικρή μάζα.

Απεικονιστικές εξετάσεις θα ζητηθούν μόνο αν υπάρχει ψηλαφητή μάζα ή αν η αρχική θεραπεία δεν μειώνει τα συμπτώματα. Ηλεκτρομυογράφημα θα ζητηθεί αν η κατάσταση δεν παρουσιάζει βελτίωση με την συντηρητική αγωγή.

Συντηρητική θεραπεία:

Ανάπαυση. Μένοντας μακρυά από αθλητικές δραστηριότητες το πόδι μπορεί να βελτιωθεί.

Πάγο. Τοποθέτηση πάγου για 20 λέπτα ανά δίωρο μπορεί να βελτιώσει τα συμτώματα

Φαρμακευτική αγωγή. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων

Ακινητοποίηση. Περιορισμός της κίνησης με κάποιο νάρθηκα βελτιώνει τα συμπτώματα

Φυσικοθεραπείες. Υπέρηχοι, ασκήσεις και άλλες φυσικοθεραπείες βοηθάνε στα ενοχλήματα

Ενέσεις. Η χρήση τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι χρήσιμα στην θεραπεία

Ορθωτικά πέλματα. Ένθετα προσαρμοσμένα στα παπούτσια, βοηθάνε να στηριχθεί η αψίδα της ποδικής καμάρας και να αποσυμπιέσουν την περιοχή του ταρσιαίου σωλήνα

Χειρουργική θεραπεία:

Μερικές φορές η χειρουργική θεραπεία είναι η καλύτερη επιλογή του συνδρόμου ταρσιαίου σωλήνα. Γίνεται διάνοιξη του ταρσιαίου σωλήνα και αποσυμπίση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου. Ο ιατρός είναι αυτός, όπου μετά από την κλινική εξέταση, θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία για σας.