Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του γόνατος με ειδική πρόθεση. Στην επέμβαση αυτή υποβάλλονται οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη αρθρίτιδα αφού προηγουμένως έχουν εξαντλήσει τα συντηρητικά μέσα θεραπείας (φυσικoθεραπείες, ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού και PRP h Hyaloronic acid).

Η οστεοαρθριτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.

Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιτρέποντάς του, να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

 

Ολική Αρθροπλαστική ΓόνατοςΟλική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η πρόθεση που χρησιμοποιείται  αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού  που αντικαθιστούν τις αρθρικές επιφάνειες και ενός πλαστικού (πολυαιθυλενίου) που παρεμβάλλεται ανάμεσα,  υλικά πολύ ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα της άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.

Κλασική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Κατά την παραδοσιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ο Ορθοπαιδικός κάνει μια τομή 15 εκατοστά στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης και στη συνέχεια:

 • Προετοιμάζεται το οστό. Οι κατεστραμμένες χόνδρινες επιφάνειες θα αφαιρεθούν από την κνήμη και το μηριαίο μαζί με ένα μικρό τμήμα οστού.
 • Τοποθετούνται τα εμφυτεύματα.  Ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό που έχουν αφαιρεθεί αντικαθίστανται με μεταλλικά εμφυτεύματα.
 • Τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο. Ένα πλαστικό ένθετο από πολυαιθυλένιο τοποθετείται ανάμεσα στα μεταλλικά εμφυτεύματα και δημιουργεί μια λεία και ολισθηρή επιφάνεια.

 

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS)

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Κατά την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με τη μέθοδο της Eλάχιστης Eπεμβατικότητας  γίνεται μια επιμήκης τομή μήκους 7-10εκ στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, σε αντίθεση με την κλασική αρθροπλαστική όπου η τομή είναι 20-25 εκ. Εκτός όμως από την μικρότερη τομή,  γενικά η μέθοδος είναι λιγότερο παρεμβατική διότι δεν τραυματίζει τον τένοντα του τετρακέφαλου που είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, την μικρότερη απώλεια αίματος και την ταχύτερη αποκατάσταση. 

Η τεχνική αυτή σε συνδυασμό με χρήση πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρει καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Τα βήματα που ακολουθούνται κατά την επέμβαση είναι παρόμοια με την παραδοσιακή τεχνική με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία και γίνεται πολύ μικρότερος τραυματισμός των ιστών. 

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια την αναισθησίας, και επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την κλινική του κατάσταση και το ιστορικό του.

 

Πλεονεκτήματα Ελάχιστα Επεμβατικής Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

 • Αποφυγή τραυματισμού των μυών
 • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
 • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
 • Άμεση κινητοποίηση μετά την επέμβαση
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Τι αναισθησία χορηγείται κατά την ολική αρθροπλαστική;

Η αναισθησία εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και την επιθυμία του ίδιου. Συνήθως χορηγείται επισκληρίδιος με την οποία πραγματοποιείται αναισθησία μόνο στα πόδια, ενώ ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί ελαφριά γενική αναισθησία. Αυτή όμως αφορά πολύ λίγες περιπτώσεις ασθενών.

 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Συνήθως, κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν παρουσιάζονται επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως,  μπορεί να υπάρξουν είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε μετά από αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πιθανές επιπλοκές είναι η πρόκληση μόλυνσης ή η αιμορραγία, οι οποίες όμως στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική είναι σπάνιες κυρίως λόγω του μικρού χειρουργικού τραύματος και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Μετεγχειρητικά μπορεί να παρουσιαστεί θρόμβωση η οποία είναι επίσης σπάνια και γι’ αυτό χορηγούνται προληπτικά αντιπηκτικά φάρμακα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια δυσκαμψία, σε αυτό όμως παίζει μεγάλο ρόλο η δραστηριότητα του ασθενούς μετά το χειρουργείο και η συμμόρφωσή του στο πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ πάντα λύνεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

 •  Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την εγχείρηση αρθροπλαστικής γόνατος

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την εγχείρηση της αρθροπλαστικής. Αν ο ασθενής επιθυμεί να είναι δραστήριος, μπορεί να υποβληθεί στο χειρουργείο ανεξάρτητα από την ηλικία του. Βέβαια, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, όπως επίσης και η κατάσταση της υγείας του. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνται προεγχειρητικά εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου για την επέμβαση.

 •  Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του μετά από μία ή δύο ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Η δυσκαμψία και ο πόνος που ένιωθε πριν την επέμβαση παύει να υφίσταται από τις πρώτες εβδομάδες αποκατάστασης.