Είναι μια επώδυνη κατάσταση του αγκώνα, που προκαλείται από υπερβολική χρήση. Είναι σύνηθες στους παίκτες τέννις ή σε άλλα αθλήματα ρακέτας. Όμως πολλά άλλα αθλήματα και δραστηριότητες μπορούν να δημιουργήσουν την επικονδυλίτιδα.

Η επικονδυλίτης είναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μυς του πήχη με την εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Οι μυς του αντιβραχίου και οι τένοντες θα υποστούν βλάβες από υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτό οδηγεί σε πόνο και ευαισθησία στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.

Επικονδυλίτης (TENNIS ELBOW)

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την επικονδυλίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει μια ομαδική προσέγγιση. Πρωτοβάθμια, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επικονδυλίτης περιλαμβάνει τους μυς και τους τένοντες του πήχη. Οι μύες του πήχη εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα. Οι τένοντες του πήχη, που συχνά αποκαλούνται εκτείνοντες, καταφύονται στα οστά και εκφύονται από τον πλευρικό επικόνδυλο. Ο τένοντας που συνήθως πάσχει στην επικονδυλίτιδα λέγεται βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού (ECRB). 

Κατάχρηση: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επικονδυλίτης (tennis elbow) οφείλεται σε βλάβη ενός συγκεκριμένου μυ του αντιβραχίου. Ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού (ECRB) μυς βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι ευθεία. Όταν ο “ECRB” αποδυναμώνεται από υπερχρησία, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα που εκφύεται από τον πλευρικό κόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο. Ο ECRB  διατρέχει κίνδυνο για βλάβες λόγω θέσης. Κατά την κάμψη του αγκώνα, ο μυς ¨τρίβεται¨ σε οστεϊνή εκβολή. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί βαθμιαία φθορά του μυός.

Δραστηριότητες: Δεν είναι μόνο οι αθλητές που πάσχουν από επικονδυλίτιδα (tennis elbow). Πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου, γραμματείς, ζωγράφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη της επικονδυλίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι, οδηγοί, μάγειρες, γραμματείς ακόμη και οι κρεοπώλεις, πάσχουν πιο συχνά απο επικονδυλίτιδα (Tennis elbow) απ΄ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Θεωρείται ότι η επαναλαμβανόμενη άρση βάρους που απαιτείται σε αυτά τα επαγγέλματα, οδηγεί σε τραυματισμό.

Ηλικία: Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα (Tennis elbow) είναι μεταξύ των ηλικιών 30-50 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να νοσήσει. Σε αθλήματα ρακέτας, όπως το τέννις, η κακή τεχνική και ο ελλειπής εξοπλισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.

Άγνωστες αιτίες: Επικονδυλίτιδα μπορεί να συμβεί χωρίς κάποια άλλη αιτία(επαναλαμβανόμενες κινήσεις). Τότε λέγεται αγνώστης αιτιολογίας.

Συμπτώματα

Αναπτύσονται σταδιακά.Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και σιγά σιγά χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.Συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τραυματισμός που να συνδέεται με την έναρξη των συμπτωμάτων. Κοινά σημεία και συμπτώματα της επικονδυλίτιδος (Tennis elbow) είναι:

-Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα,

-Ασθενής δύναμη της λαβής.

Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με τη δραστηριότητα του πήχη, όπως το κράτημα ρακέτας, ενός εργαλείου ή σε μια χειραψία. Συνήθως το κυρίαρχο χέρι (δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας) επηρεάζεται, ωστόσο και τα δύο χέρια μπορεί να επηρεαστούν.

Κλινική εξέταση

Ο ιατρός θα εξετάσει πολλούς παράγοντες για να διαγνώσει την επικονδυλίτιδα. Αυτοί περιλαμβάνουν το πως αναπτύσσονται τα συμπτώματα, επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου και συμμετοχή σε αθλήματα.

Ο ιατρός θα σας μιλήσει για τις δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα στο χέρι σας. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε τραυματίσει ποτέ τον αγκώνα σας. Εάν έχετε ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδος ή κάποιας νευροπάθειας, ενημερώστε τον ιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει διάφορες εξετάσεις για να βγάλει τη διάγνωση.

Παρακλινικές εξετάσεις

Ακτινογραφίες: Μπορεί να ζητηθούν για να αποκλεισθεί η αρθρίτιδα του αγκώνα.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Μερικές φορές κάποια κήλη στην αυχενική μοίρα, δημιουργούν πόνο στο χέρι. Ίσως ο γιατρός, σας ζητήσει μαγνητική τομογραφία.

Ηλεκτρομυογράφημα (EMG): Μερικές φορές συμπίεση νεύρων γύρω από τον αγκώνα, εμφανίζουν συμπτωματολογία ίδια με την επικονδυλίτιδα (Tennis elbow).

Θεραπεία

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Περίπου το 80-95% των ασθενών αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

Ανάπαυση: Το πρώτο βήμα για την θεραπεία είναι η ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ή σε βαριά εργασία, για μερικές εβδομάδες.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η βουπροφαϊνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Έλεγχος εξοπλισμού: Αν συμμετέχετε σε ένα άθλημα με ρακέτες, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αλλαγή του εξοπλισμού (πιο μαλακή ρακέτα, πιο μικρή κ.α.). Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μείωση των συμπτωμάτων.

Φυσικοθεραπεία: Ειδικές ασκήσεις είναι χρήσιμες για την ενίσχυση των μυών του αντιβραχίου. Ο φυσικοθεραπευτής με ειδικά μηχανήματα μπορεί να βοηθήσει σε μείωση του πόνου. Υπέρηχοι, πάγος, μασάζ ή μυική τόνωση είναι τεχνικές για τη βελτίωση επούλωσης των μυών.

Νάρθηκες: Χρησιμοποιώντας ειδικούς ιμάντες για το αντιβράχιο μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα ξεκουράζοντας τους μύες και τους τένοντες.

Ενέσεις στεροειδών: Στεροειδή, όπως η κορτιζόνη είναι πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Shock waves: Η θεραπεία με ειδικούς υπερήχους βοηθά αποτελεσματικά. Αυτά τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροτραύματα που προωθούν τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 περίπου μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την επικονδυλίτιδα (Tennis elbow) περιλαμβάνουν την αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων (ουλώδης ιστός).

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Η πιο κοινή προσέγγιση για την θεραπεία της επικονδυλίτιδος είναι η ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αυτή γίνεται με μια τομή πάνω από τον αγκώνα. Σπάνια χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση: Η επικονδυλίτιδα (Tennis elbow) μπορεί να διορθώσει και αρθροσκοπικά χρησιμοποιώντας μικροσκοπικό εργαλείο και μικρές τομές. Όπως και η ανοικτή επέμβαση δεν χρειάζεται δαινυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση το χέρι σας μπορεί να ακινητοποιηθεί προσωρινά με νάρθηκα. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα αφαιρούνται τα ράμματα κ ο νάρθηκας. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα αρχίζουν οι ασκήσεις για να τεντώσει ο αγκώνας  και να αποκατασταθεί η ευελιξία. Οι ασκήσεις σταδιακά ενισχύονται για διάστημα περίπου 2 μηνών.

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην αθλητική δραστηριότητα. Αυτό είναι συνήθως 3-4 μήνες μετά την επέμβαση.