Έγχυση ενδαρθρική για αρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο και να παραμείνουν ενεργοί.

Στα πρώτα στάδια της, η αρθρίτιδα του γόνατος αντιμετωπίζεται με μη χειρουργικές μεθόδους. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σειρά θεραπειών, όπως:

  • Αλλαγές στο επίπεδο δραστηριότητας
  • Απώλεια βάρους
  • Ανακουφιστικά του πόνου, όπως παρακεταμόλη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη
  • Φυσικοθεραπεία
  • Ενέσεις με κορτικοστεροειδή

Μια άλλη επιλογή θεραπείας είναι μια διαδικασία έγχυσης υαλουρονικού στο γόνατο. Αν έχετε δοκιμάσει όλες τις άλλες μη χειρουργικές μεθόδους θεραπείας και ο πόνος σας συνεχίζει να περιορίζει τις δραστηριότητές σας, η έγχυση υαλουρονικού μπορεί να είναι μια επιλογή.

Σε αυτή τη διαδικασία, ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ και ονομάζεται υαλουρονικό οξύ εγχέεται στην άρθρωση του γόνατος. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία που βρίσκεται στο αρθρικό υγρό που περιβάλλει αρθρώσεις. Λειτουργεί ως λιπαντικό για να επιτρέψει στα οστά να κινούνται ομαλά το ένα πάνω στο άλλο και ως αμορτισέρ για τα φορτία των αρθρώσεων. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα έχουν χαμηλότερη από την κανονική συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις τους. Η θεωρία είναι ότι η προσθήκη υαλουρονικού οξέος στην αρθριτική άρθρωση θα διευκολύνει την κίνηση και θα μειώσει τον πόνο.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, δεν έχουν βρει την υποχώρηση του ιξώδους για να είναι αποτελεσματικές στη σημαντική μείωση του πόνου ή τη βελτίωση της λειτουργίας. Παρόλο που μερικοί ασθενείς αναφέρουν ανακούφιση από τον πόνο με τη διαδικασία, μερικοί άνθρωποι δεν βοηθούνται από τις ενέσεις.

Η εφαρμογή της βισκόζης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Ασία και εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 1997. Διάφορα παρασκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι τώρα εμπορικά διαθέσιμα.

Διαδικασία

Ανάλογα με το προϊόν που χρησιμοποιείτε, θα κάνετε μία έως πέντε εγχύσεις για αρκετές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εάν υπάρχει οίδημα στο γόνατό σας, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει (αναρροφήσει) τα πλεονάζοντα υγρά πριν από την ένεση του υαλουρονικού οξέος. Συνήθως, η αναρρόφηση και η έγχυση πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας μόνο μία βελόνα που έχει εγχυθεί στην άρθρωση. Ορισμένοι γιατροί μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν δύο χωριστές σύριγγες.

Για τις πρώτες 48 ώρες μετά την έγχυση, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική βαρύτητα στο πόδι, όπως για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τρέξιμο ή βαριά ανύψωση.

Παρενέργειες

Μπορεί να παρατηρήσετε τοπική αντίδραση, όπως πόνο, ζεστασιά και ελαφρά διόγκωση αμέσως μετά τη λήψη. Αυτά τα συμπτώματα γενικά δεν διαρκούν πολύ. Μπορεί να θέλετε να εφαρμόσετε πάγο για να το διευκολύνετε.

Επιπλοκές

Σπάνια, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν τοπική αλλεργική αντίδραση στο γόνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γόνατο μπορεί να γεμίσει με υγρό, να είναι κόκκινο, ζεστό και επώδυνο. Εάν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Η μόλυνση και η αιμορραγία είναι επίσης πολύ σπάνιες επιπλοκές αυτής της διαδικασίας.

Αποτελέσματα

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, ορισμένοι ασθενείς δεν θα βοηθηθούν από την οροθεραπεία. Για όσους αναφέρουν ανακούφιση από τον πόνο με τη διαδικασία, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παρατηρηθεί βελτίωση. Πόσο καιρό, τα αποτελέσματα διαφέρουν. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν επιδράσεις ανακούφισης από τον πόνο για αρκετούς μήνες μετά τις ενέσεις.

Εάν οι ενέσεις είναι αποτελεσματικές, μπορεί να επαναληφθούν μετά από μια χρονική περίοδο, συνήθως 6 μήνες με ένα χρόνο.

Παρόλο που μερικοί ασθενείς αναφέρουν ανακούφιση από συμπτώματα αρθρίτιδας, η διαδικασία δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι αναστρέφει την αρθριτική διαδικασία ή επανεγκαθιστά τον χόνδρο.

Η αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικότητας του ιξώδους στη θεραπεία της αρθρίτιδας δεν είναι σαφής. Έχει προταθεί ότι η συμπληρωματικότητα του βλεννογόνου είναι πιο αποτελεσματική εάν η αρθρίτιδα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια (ήπια έως μέτρια), αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτό. Η έρευνα για την εφαρμογή του ιξώδους και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνεχίζονται.