Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την οποία μπορούμε να δούμε μέσα στην άρθρωση (του αστραγάλου) με μία κάμερα, μέσα από μία πολύ μικρή οπή. Σκοπός είναι να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, χωρίς να την τραυματίσουμε, για να εντοπίσουμε τις διάφορες βλάβες και να τις επιδιορθώσουμε άμεσα.

Παλιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση της άρθρωσης με πόνο για πολλές εβδομάδες.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει οθόνες και κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες σε συνδυασμό με το σχεδιασμό ειδικών, πολύ λεπτών μικροεργαλείων έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο  στην αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών της ποδοκνημικής.

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η αρθροσκόπηση του γόνατος και του ώμου και  τη χρησιμοποιούν ως τεχνική μόνο εξειδικευμένοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί.

Ανατομία ποδοκνημικής

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

Η ποδοκνημική είναι η άρθρωση που συνδέει 3 οστά, την περιφερική κνήμη και την περόνη από τη μία πλευρά και τον αστράγαλο από την άλλη.  Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης.

Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, μια λεπτή μεμβράνη η οποία παράγει το αρθρικό υγρό, το οποίο ενυδατώνει και λιπαίνει το χόνδρο και μειώνει τις τριβές.

Ενδείξεις της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής

Μια σειρά από διάφορες βλάβες των μαλακών μορίων του χόνδρου και των οστών της ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής χρησιμοποιείται συνήθως:

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

 • Στη ρήξη του αρθρικού χόνδρου,  για τον καθαρισμό της βλάβης και τη δημιουργία συνθηκών επούλωσης με τη χρήση τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων, τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων
 • Για την αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε φλεγμονώδεις παθήσεις
 • Για την αφαίρεση οστεόφυτων ή ελεύθερων σωμάτων
 • Στην αρχόμενη αρθρίτιδα της ποδοκνημικής

Πλεονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι:

 • Αποτελεσματικότερη αποκατάσταση της πάθησης
 • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών
 • Αναίμακτη μέθοδος
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές ή δυσμορφίες στο δέρμα)

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής – Το Χειρουργείο

Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις της ποδοκνημικής δεν χρειάζονται νοσηλεία και οι ασθενείς συνήθως εξέρχονται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Αναισθησία

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να γίνει είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ηλικία, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα και άλλα. Ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη αναισθησία για αυτόν.

Η Επέμβαση

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κάνει 1 μικρή τομή, ελάχιστων χιλιοστών, στην πρόσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής, διαμέσου της οποίας τοποθετεί μία ειδική μικροσκοπική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εντός της άρθρωσης. Στη συνέχεια  ένα στείρο υγρό (φυσιολογικός ορός) εγχέεται με ειδική αντλία μέσα στην άρθρωση για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση, διευκολύνοντας έτσι την επέμβαση. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με μια οθόνη διαμέσου της οποίας ο χειρουργός μπορεί να δει σε μεγέθυνση και με κάθε λεπτομέρεια, για να εντοπίσει με ακρίβεια τις διάφορες βλάβες.

Στη συνέχεια και εφόσον εντοπισθεί κάποια βλάβη, ο Ορθοπαιδικός θα εισάγει στο γόνατο από μια δεύτερη οπή τα κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα μικροεργαλεία προκειμένου να διορθώσει τις βλάβες.

Στο τέλος της επέμβασης, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και συνήθως διαρκεί έως και μία ώρα.

Ο ασθενής συνήθως μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητικά

Είναι σημαντικό ο ασθενή να διατηρήσει το χειρουργημένο μέλος ψηλά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Επίσης, η παγοθεραπεία στη συχνότητα που προτείνει ο Ιατρός, θα βοηθήσει στην αποφυγή του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου.

Επίδεση

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα έχει καλυμμένο το τραύμα του με αυτοκόλλητες γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα. Ο Ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κάθε πότε θα πρέπει να κάνει αλλαγή στο τραύμα και πότε θα κοπούν τα ράμματα. Συνήθως, η πρώτη επανεξέταση γίνεται 1-3 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Φόρτιση

Μετά την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής ο ασθενής καλό είναι να έχει ένα ζευγάρι βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες και να φορτίζει το σκέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Συνήθως δεν είναι απαραίτητες για παραπάνω από μερικές ημέρες αλλά εξαρτάται από τη βλάβη που υπήρχε στην άρθρωση και τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τις ακριβείς οδηγίες για τη φόρτιση θα τις δώσει ο Ιατρός του.

Οδήγηση

Το πότε θα μπορέσει ο ασθενής να οδηγήσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Το πάσχον μέλος
 • Τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου (αυτόματο ή χειροκίνητο)
 • Το είδος της επέμβασης
 • Τον πόνο
 • Το είδος της αναλγησίας
 • Την ικανότητα ελέγχου του ποδιού

Αθλητικές Δραστηριότητες

Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από το είδος και την έκταση της βλάβης.

Απαραίτητο είναι ο ασθενής να ακολουθήσει μετεγχειρητικά ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.