Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την οποία μπορούμε να δούμε μέσα στην άρθρωση με μία κάμερα μέσα από μία μικρή οπή. Σκοπός της είναι να δούμε μέσα στην άρθρωση του γόνατος, να εντοπίσουμε τις διάφορες βλάβες και να τις επιδιορθώσουμε.

Για τη μεγαλύτερη, πιο σύνθετη και πιο καταπονημένη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, που δεν είναι άλλη από το γόνατο, η χειρουργική τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα, και η αρθροσκόπηση έχει αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά την κλασική αρθροτομή. Πρόκειται για μέθοδο ελάχιστης παρεμβατικότητας, και μία από τις πιο κοινές ορθοπεδικές επεμβάσεις: Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 στο The BJM σημειώνει ότι σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται περισσότερες από 2 εκατ. αρθροσκοπήσεις γόνατος το χρόνο. Μόνο στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος τους είναι 3 δισ. δολάρια.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει οθόνες και κάμερες  πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες σε συνδυασμό με το σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο  στην αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών του γόνατος.

Ενδείξεις

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται συνήθως

για συρραφή ή αφαίρεση του σπασμένου τεμαχίου του μηνίσκου, για αποκατάσταση ρήξεως πρόσθιου η οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, για την αφαίρεση ελεύθερων σωματιδίων χόνδρου και καθαρισμό της βλάβης και δημιουργία συνθηκών επούλωσης με τη χρήση τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων, καθώς και με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων ή Mosaicplasty στην αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε φλεγμονώδεις παθήσεις

Ο Ορθοπαιδικός μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και τη κλινική εξέταση μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία γόνατος ή και μια μαγνητική τομογραφία προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του.

Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να γίνει είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα και άλλα. Ο Αναισθησιολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη αναισθησία για αυτόν.

Η Επέμβαση

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κάνει 1 μικρή τομή ελάχιστων χιλιοστών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, μέσω της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα εντός της άρθρωσης. Ένα στείρο υγρό (φυσιολογικός ορός) εγχύεται με ειδική αντλία μέσα στην άρθρωση για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση διευκολύνοντας έτσι την επέμβαση.  Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και μια οθόνη διαμέσου της οποίας ο χειρουργός μπορεί να δει με κάθε λεπτομέρεια μέσα στην άρθρωση και να εντοπίσει τις διάφορες βλάβες.

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Στη συνέχεια και εφόσον εντοπισθεί κάποια βλάβη,  ο  Ορθοπαιδικός θα εισάγει στο γόνατο από μια δεύτερη οπή τα κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα μικροεργαλεία προκειμένου να διορθώσει τις βλάβες.

Στο τέλος της επέμβασης,  οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητικά

Είναι σημαντικό μετά την αρθροσκόπηση γόνατος ο ασθενής να διατηρήσει το χειρουργημένο μέλος ψηλά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Επίσης, η παγοθεραπεία στη συχνότητα που προτείνει ο Ιατρός, θα βοηθήσει στην αποφυγή μετεγχειρητικού οιδήματος και στον πόνο.

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα έχει καλυμμένο το τραύμα του με αυτοκόλλητες γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Ο Ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κάθε πότε θα πρέπει να κάνει αλλαγή στο τραύμα και πότε θα κοπούν τα ράμματα. Συνήθως,  η  πρώτη  επανεξέταση γίνεται 1-3 ημέρες μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής καλό είναι να έχει ένα ζευγάρι βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες και να φορτίζει το σκέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Συνήθως δεν είναι απαραίτητες για παραπάνω από μερικές ημέρες αλλά εξαρτάται από τη βλάβη που υπήρχε στο γόνατο και τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τις ακριβείς οδηγίες για τη φόρτιση θα τις δώσει ο Ιατρός του.

Το πότε θα μπορέσει ο ασθενής να οδηγήσει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Το πάσχον γόνατο
  • Τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου (αυτόματο ή χειροκίνητο)
  • Το είδος της επέμβασης
  • Τον πόνο
  • Το είδος της αναλγησίας
  • Την ικανότητα ελέγχου του ποδιού

Όσο απαραίτητο είναι το χειρουργείο, τόσο σημαντική είναι και η μετεγχειρητική ενδυνάμωση. Οι  ασκήσεις ενδυνάμωσης ξεκινούν αμέσως μετά το χειρουργείο. Οι πρώτες και πιο απλές ασκήσεις είναι οι ισομετρικές συσπάσεις του τετρακεφάλου. Ανάλογα με την περίπτωση ο Ορθοπαιδικός θα δώσει στον ασθενή μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες πρέπει να εκτελούνται ανελλιπώς  σύμφωνα με τις οδηγίες του. Αυτές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και τη μυική ενδυνάμωση.

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης σε ένα εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτήριο μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.

Η αποθεραπεία στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική του γόνατος. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού του.