Ο καθηγητής Reinhard Graf Χειρουργός Ορθοπεδικός στο Νοσοκομείο Stolzalpe της Αυστρίας, στις αρχές της 10ετίας του ’80 άρχισε να πειραματίζεται με τον υπέρηχο στα ισχία της νεογέννητης κόρης του.

Αυτή η αρχική περιέργεια, βασιζόμενη στη γνώση ότι το κεντρικό άκρο του νεογνικού μηριαίου οστού (μηριαία κεφαλή, αυχένας, μεγάλος τροχαντήρας) καθώς και μέρος της οροφής της κοτύλης αποτελούνται από υαλοειδή χόνδρο, ο οποίος ως μαλακός ιστός, μπορεί να διαπεραστεί από υπερήχους και να δώσει αντανακλάσεις, οδήγησε, μετά από επίπονη μελέτη, σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως υπερηχογράφημα του νεογνικού ισχίου κατά Graf.

Με την διενέργεια λοιπόν της εξέτασης μπορούμε να αποκλείσουμε την αναπτυξιακή δυσπλασία των ισχίων, δηλαδή της ανωμαλίας στην ανάπτυξη της άρθρωσης αυτής.

Μπορεί να γίνει από τις πρώτες μέρες της γέννησης προκειμένου να έχουμε έγκαιρα τη διάγνωση και τη θεραπεία σε περίπτωση που αυτή χρειάζεται. Επαναλαμβάνοντας τον υπέρηχο κατά τη διάρκεια της θεραπείας ελέγχουμε το αποτέλεσμα αυτής.