Η άκανθα της πτέρνας μπορεί να εμφανιστεί είτε στο οπίσθιο μέρος είτε στο κάτω μέρος της πτέρνας. Και στις δύο περιπτώσεις τα ενοχλήματα μπορεί να είναι έντονα με αποτέλεσμα την επώδυνη βάδιση του ασθενούς.

Στην περίπτωση της πελματιαίας άκανθας ο ασθενής αισθάνεται έναν έντονο πόνο κατά την πίεση της περιοχής του πέλματος, πολλές φορές σαν να τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά τη βάδιση η πελματιαία απονεύρωση  βρίσκεται υπό τάση, με αποτέλεσμα να πονά το σημείο ερεθισμού στην περιοχή της άκανθας. Ο πόνος εντοπίζεται είτε κεντρικά είτε προς την εσωτερική πλευρά του πέλματος. Στα πρώτα πρωινά βήματα το άλγος είναι εντονότερο και ο ασθενής δυσκολεύεται να πατήσει στο έδαφος. Όταν το πόδι ζεσταθεί ο πόνος υποχωρεί αισθητά. Εάν ο ασθενής συνεχίζει τις δραστηριότητες του και αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα χειροτερεύσει.

Στην περίπτωση της οπίσθιας άκανθας ο ασθενής αισθάνεται τον πόνο στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Η περιοχή της πτέρνας είναι πολύ επώδυνη και πολλές φορές το πρήξιμο είναι εμφανές. Το άλγος εμφανίζεται συνήθως σταδιακά και εξαρτάται από τη σωματική δραστηριότητα και τα υποδήματα που φοράει ο ασθενής.

Άκανθα πτέρνας

Η απλή ακτινογραφία (profil) της πτέρνας δείχνει χαρακτηριστικά το μέγεθος του προβλήματος και την ακριβή θέση της άκανθας.

Η αντιμετώπιση είναι αρχικά πάντα συντηρητική με τη χρήση μαλακών υποδημάτων με υποπτέρνιο ή άλλα τοπικά ειδικά επιθέματα καθώς και τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία βοηθούν στην υποχώρηση της φλεγμονής. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων του αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας απονεύρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει και ο κρουστικός υπέρηχος ο οποίος αυξάνει την αιματική ροή της περιοχής και μειώνει τη φλεγμονή.

Όταν η συντηρητική θεραπεία δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά την πάροδο των 6 μηνών και ο ασθενής περιορίζεται σημαντικά στην καθημερινότητά του, η αντιμετώπισιση γίνεται χειρουργικά. Η οπίσθια άκανθα αφαιρείται με μία μικρή τομή, με αποτέλεσμα να καταργείται το μηχανικό πρόβλημα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30-45 λεπτά και η μετεγχειρητική αποκατάσταση ταχεία. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από λίγες μέρες.